Benidorm

Benidorm

Op de homepage is al kort gesproken over Benidorm, in dit artikel gaan we verder in op deze stad. Tot de jaren 60 was Benidorm eigenlijk niets meer dan een klein vissersdorpje. Tegenwoordig staat Benidorm bekend om haar stranden, hotels en wolkenkrabbers.

Geschiedenis

Over het algemeen wordt aangenomen dat er al in 3.000 voor christus nederzettingen waren in de omgeving van het huidige Benidorm. Er zijn zelfs bewijzen van bewoning door de Romeinen. Deze nederzettingen waren echter zo klein dat eigenlijk pas vanaf het moment dat de Moren in het gebied arriveerden de bevolking echt begon te groeien.

In 1245 is het gebied heroverd door de christelijke koning James I van Aragon. Vanaf 1325 duikt voor het eerst de naam Benidorm op toen het dorp officieel werd erkend vanwege het verdrijven van de Moren en het toelaten van het christenen. In de opvolgende eeuwen werd het gebied echter nog altijd geteisterd door aanvallen van zowel de Moren als van piraten.

Vanaf de 18e eeuw waren de vissers van Benidorm beroemd en erg gewild in heel Spanje en daarbuiten. De voornaamste vangst bestond uit tonijn en de vissers gebruikte (en perfectioneerde) een methode die was overgenomen van de Arabieren.

Toen rond 1950 de visserij steeds minder winst opbracht werd de gemeente gestimuleerd om ontwikkelingsplannen, die gericht waren op toerisme, goed te keuren. Op dit moment staat Benidorm bekend als een van Europa’s grootste vakantiegebieden en is de streek verantwoordelijk voor een groot deel van de Spaanse toeristenindustrie. Jaarlijks trekt Benidorm bijna vijf miljoen toeristen aan.

Klimaat

Benidorm kent een heet zomers mediterraan klimaat. Waardoor de temperatuur in de winter gemiddeld een graad of 18 is en in de zomer rond de 26 graden. Tussen december en maart is de temperatuur van de zee zelfs rond de 15 graden.